Čerstvé chilli papričky

Čerstvé chilli papričky sú dostupné 

v lete od 1. júla do konca novembra každý rok.

Čerstvé chilli dostupné na objednanie cez e-shop.

Jalapeno  

Pôvod: Mexico      8000 SHU     Capsicum Anuum

Jalapenos - Zelené / červené

DOSTUPNOSŤ: od 15. júna do 15. novembra 

Ich pálivosť dosahuje 8000 Scovilleho jednotiek pálivosti (SHU). V porovnaní s ostatnými čilli papričkami sú teda Jalapenos mierne pálivé až stredne pálivé. Zrelosťou papričky červenajú, dostávajú tak plnšiu a sladšiu chuť. Jalapeno papričky sú mierne až stredne pálivé, veľmi dobre chutia čerstvé na priamu konzumáciu. Používajú sa ako príloha ku rôznym jedlám. Chrumkavé Jalapenos je vhodné na zaváranie, kde si uchovávajú svoju chrumkavosť, chuť a pálivosť. 

Cena 6 eur = 1 kg, približne 30 čerstvých Jalapeno papričiek  

Habanero

Pôvod: Mexico    250 000 - 500 000 SHU     Capsicum Chinense

Habanero Red - Red Savina - Caribbean Red

Habanero Orange

Habanero Cholocate

DOSTUPNOSŤ: od 1. júla do konca novembra

Väčšina chilli papričiek Habanero dosahuje pálivosť 300 000 - 500 000 Scovilleho jednotiek pálivosti (SHU). Typická zrelá Habanero paprička je 2 - 6 cm veľká. Stena je relatívne tenká.
Habanero sú veľmi pálivé papričky. veľmi dobre chutia ako čerstvé, ale používajú sa najmä na výrobu rôznych omáčok, vďaka svojej výnimočnej ovocnej chuti, ktorú si dokážu uchovať. Habanero je vhodné na aj sušenie, používané ako korenie. Zrelé papričky sa zmenia na červenú, oranžovú alebo čokoládovú farbu.

Cena 6 eur = 250g, približne 25 čerstvých Habanero papričiek 

Trinidad Moruga Scorpion

2 000 000 SHU      Capsicum Chinense

TRINIDAD MORUGA SCORPION červená

TRINIDAD MORUGA SCORPION čokoládová

TRINIDAD MORUGA SCORPION žltá

Druhá najpálivejšia paprička na svete a dosahuje až 2 009 231 SHU pálivosti. Paprika má veľkosť golfovej loptičky, mierne zvraštený lesklý povrch, sýto červenú farbu a ako všetky škorpióny typický malý zahnutý špic na konci plodu. V kuchyni sa dá využiť a spotrebovať nakrájaním na kúsky, zamraziť či nasušiť na korenie. Hodí sa do pálivých omáčok, marinád, salsy..

Cena 6 eur = 100g, približne 12 - 15 čerstvých TMS papričiek 

Carolina Reaper / 7 Pot PRIMO

2 200 000 SHU      Capsicum Chinense

Najpálivejšia paprička na svete.

Carolina Reaper - červená

7 Pot PRIMO  Červené

7 Pot PRIMO  Oranžové

Carolina Reaper je hybridná čilli paprička, ktorú vypestoval v roku 2012 Ed Currie v meste Fort Mills v Južnej Karolíne pod pôvodným označením HP22B. V roku 2013 bola zapísaná do Guinessovej knihy rekordov ako najpálivejšia paprička na svete. .

Cena 6 eur = 100g približne, 15 čerstvých Carolina Reaper papričiek 

Kayenské papričky

50 000 SHU   Capsicum Frutescens

Anglický názov Cayenne pepper je typu Capsicum Frutescens, alebo slovenský názov paprika kríčková.

Patrí medzi mierne pálivé chilli papričky, ktorá sa používa na ochutenie pokrmov. Cayenne papričky je skupina dlhých 10 až 20 cm, vo všeobecnosti tenkých papričiek, väčšinou červenej farby, so zakrivenou špičkou a trochu zvrásnenou kožou. Väčšina odrôd je všeobecne hodnotená okolo 50 000 jednotiek Scoville.

Cena 6 eur = 300g, čerstvých Kayenských papričiek 

Cena 8 eur = 100g, Kayenského mletého korenia

Bhut Ghost Jolokia  a  Naga Morich

1 000 000 SHU   Capsicum Chinense

Bhut Jolokia Červená

Bhut Jolokia Žltá

Bhut Jolokia Čokoládová

Bhut Jolokia Biela

Naga Morich

Plody sú nepravidelného, pozdĺžneho tvaru. Dorastajú do veľkosti: dĺžka cca 6 - 8 cm a šírka cca 2,5 - 3,5 cm. Plody počas dozrievania menia farbu zo zelenej cez oranžovú na červenú.

Cena 6 eur = 200g čerstvých papričiek Bhut Jolokia / Naga Morich